Sticktant på vift

Stickning, växtlighet och glutenfrihet!

En sån där film som alla borde se

Kategori: Politik

Ikväll var vi för första gången på Folkets Bio i Uppsala. Detta trots att Fyris 2 som biografen heter ligger mitt emot universitetshuset där jag hade föreläsning hela tiden förra terminen. (En annan gång skall jag prata om det fantastiska med dubbelsäten i en biograf.)
 
Vi såg Taikon. En film om Katarina Taikon, hennes famlij och hennes kamp.
 
Min resa började tidigt i mellanstadiet vill jag minnas. När jag för första gången lånade Katitzi från skolbiblioteket. Och i ett huj hade jag läst allt jag kunde få tag på. Sen ville jag prata. Varför hade man gjort såhär? Varför gjordes det skillnad på folk och folk? Och hur kunde detta FORTFARANDE pågå? Det kunde jag för mitt liv inte förstå,det kan jag fortfarande inte för den delen. 
 
Katarina Taikon drev, bland annat tillsammans med hennes syster Rosa, en kamp för romers rätt till bostad, skola och arbete. Det är rättigheter som finns i Regeringsformens andra kapitel. Det är grundlagsstadgat att man skall ha rätt till det. Ändå ansågs det att romer inte behövde skola. 
 
Katarina gjorde mycket. Tack vare henne fick många bostad och utbildning. Men vad hände sen? När hon inte orkade längre? Kom den här frågan bort i och med att det mediala klimatet förändrades? Jag vet inte. 
 
Vad jag vet är att kampen för romers rättigheter inte är över. Lika lite som kampen för jämställdhet mellan kvinnor  och män är det.
 
Och om någon inte vet vad det handlar om, så kan hen ju börja med att se den här filmen. För den är banne mig det bästa jag sett på länge.